Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2007

Εργασία για τα ενσύρματα μέσα μετάδοσης

Τα ενσύρματα μέσα μετάδοσης είναι τα:
  • Χάλκινα καλώδια ή συνεστραμμένα ζεύγη (twisted pair)
  • Ομοαξονικά (όλα ο) καλώδια (coaxial cable)
  • Οπτικές ίνες (fiber optic)
Σε ομάδες των 2 ατόμων (ζευγάρια τέλος πάντων) να γράψετε μία σύντομη εργασία όπου θα περιγράφετε για κάθε ένα από τα παραπάνω μέσα μετάδοσης.
  • από τι αποτελείται
  • πως μεταδίδεται η πληροφορία μέσα από αυτό
  • τι ρυθμούς μετάδοσης μπορεί να επιτύχει
  • πόσο ασφαλή είναι τα δεδομένα που μεταφέρει
  • τι ανοχή έχει στο θόρυβο
  • τι αποστάσεις μπορεί να καλύψει
Την απάντησή σας να την γράψετε ως σχόλιο στη συγκεκριμένη ανάρτηση. Μην ξεχάσετε να γράψετε και τα ονοματεπώνυμά σας. Φροντίστε να δώσετε ολοκληρωμένες απαντήσεις για να πάρετε κανέναν βαθμό για το τετράμηνο γιατί στο διαγώνισμα τα κάνατε να μην πω.

Γκουντ λακ.

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2007

Πλεονεκτήματα μεταγωγής πακέτου

Τα πλεονεκτήματα της μεταγωγής πακέτου έναντι της μεταγωγής κυκλώματος είναι τα ακόλουθα:

  • Καλύτερη αξιοποίηση των τηλεπικοινωνιακών γραμμών. Στη μεταγωγή κυκλώματος είναι δυνατόν να είναι δεσμευμένη η γραμμή επικοινωνίας ενώ δεν χρησιμοποιείται και έτσι η χωρητικότητά της να μένει ανεκμετάλλευτη. Στη μεταγωγή πακέτου η ίδια γραμμή επικοινωνίας χρησιμοποιείται από πακέτα διαφορετικών συνδέσεων.
  • Δυνατότητα διαφορετικού ρυθμού δεδομένων. Στη μεταγωγή πακέτου μπορεί να γίνει μετάδοση με το μέγιστο δυνατό ρυθμό ανάλογα με τις δυνατότητες της γραμμής (π.χ. οπτική ίνα) ανάμεσα στους κόμβους.
  • Δεν γίνεται εμπλοκή κλήσεων. Στη μεταγωγή κυκλώματος μπορεί να υπάρξει εμπλοκή κλήσεων λόγω μεγάλης κυκλοφορίας, όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμα κανάλια. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στη μεταγωγή πακέτου όπου κάθε νέο πακέτο μεταδίδεται στο δίκτυο όσο μεγάλος και αν είναι ο φόρτος κίνησης.
  • Δυνατότητα εφαρμογής προτεραιοτήτων. Τα πακέτα μπορούν να χαρακτηριστούν ως μεγαλύτερης προτεραιότητας και να μεταδοθούν πρώτα, ανάλογα με την πληροφορία που μεταφέρουν (π.χ. βίντεο, ήχος).

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2007

Τεχνική μεταγωγής πακέτου

Στην τεχνική μεταγωγής πακέτου η πληροφορία τεμαχίζεται σε πακέτα τα οποία μεταδίδονται στο δίκτυο προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους.


Υπάρχουν δύο παραλλαγές αυτής της τεχνικής:

  • Μεταγωγή νοητού κυκλώματος
  • Μεταγωγή με αυτοδύναμα πακέτα






Στα νοητά κυκλώματα, καθορίζεται μία διαδρομή μεταξύ των ενδιάμεσων κόμβων του δικτύου, την οποία ακολουθούν όλα τα πακέτα για να φτάσουν στον προορισμό τους.












Στα αυτοδύναμα πακέτα, κάθε πακέτο ακολουθεί διαφορετική διαδρομή η οποία καθορίζεται δυναμικά στον εκάστοτε δρομολογητή (router) του κόμβου. Σε αυτήν την περίπτωση τα πακέτα μπορεί να φτάσουν με διαφορετική (λάθος) σειρά, πράγμα που σημαίνει ότι ο παραλήπτης θα πρέπει να φροντίσει να τα βάλει στη σωστή σειρά πριν να επεξεργαστεί την πληροφορία. Δείτε ένα παράδειγμα.

Τεχνική μεταγωγής κυκλώματος - Φάσεις επικοινωνίας


Στην τεχνική μεταγωγής κυκλώματος δεσμεύεται ένα κανάλι επικοινωνίας καθόλη τη διάρκεια της επικοινωνίας των δύο τερματικών κόμβων. Το κανάλι αυτό παραμένει δεσμευμένο και δεν χρησιμοποιείται από άλλους κόμβους ακόμα και στην περίπτωση που δεν ανταλλάσσονται πληροφορίες.

Η επικοινωνία των κόμβων στη μεταγωγή κυκλώματος περιλαμβάνει τρεις φάσεις:

  • Αποκατάσταση κυκλώματος
  • Μεταφορά πληροφορίας
  • Τερματισμός κυκλώματος

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007

Πολυπλεξία


Πολυπλεξία (multiplexing) είναι η τεχνική, που επιτρέπει δεδομένα από πολλές πηγές να μεταδίδονται μέσα από την ίδια γραμμή επικοινωνίας. Έτσι γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των τηλεπικοινωνιακών γραμμών υψηλής χωρητικότητας.






Οι πιο σημαντικές τεχνικές πολυπλεξίας είναι η πολυπλεξία διαίρεσης συχνότητας και η πολυπλεξία διαίρεσης χρόνου.


Η πολυπλεξία διαίρεσης συχνότητας (FDM) χρησιμοποιείται για τη μετάδοση αναλογικών σημάτων, όπου κάθε σήμα μεταδίδεται σε διαφορετική ζώνη συχνοτήτων.


Η πολυπλεξία διαίρεσης χρόνου (TDM) χρησιμοποιείται για τη μετάδοση ψηφιακών σημάτων, όπου χρόνος μετάδοσης χωρίζεται σε χρονοθυρίδες και κάθε σήμα μεταδίδεται σε συγκεκριμένη χρονοθυρίδα.

Σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιείται ένα κανάλι επικοινωνίας οι αντίστοιχες χρονοθυρίδες μένουν κενές δίχως να μεταφέρουν πληροφορίες. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο επινοήθηκε η στατιστική πολυπλεξία διαίρεσης χρόνου, όπου τα δεδομένα αποθηκεύονται πρώτα σε έναν καταχωρητή και μέτά μεταδίδονται μέσω των χρονοθυρίδων. Σε αυτήν την περίπτωση σε κάθε χρονοθυρίδα υπάρχει επιπλέον η πληροφορία της διεύθυνσης του παραλήπτη

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007

Μεταγωγή και τεχνικές μεταγωγής



Μεταγωγή ονομάζουμε τη διαδικασία μετάδοσης της πληροφορίας μέσω διαδοχικών ενδιάμεσων κόμβων προκειμένου να ανταλλάξουν και να επικοινωνήσουν δύο τερματικοί κόμβοι.

Οι τεχνικές μεταγωγής χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
Τεχνική μεταγωγής κυκλώματος και τεχνική μεταγωγής πακέτου.

Τι είναι ένα επικοινωνιακό δίκτυο και από τι αποτελείται



Ένα επικοινωνιακό δίκτυο είναι ένα σύνολο κόμβων, διασυνδεδεμένων με γραμμές επικοινωνίας, έτσι ώστε να επιτρέπεται η ανταλλαγή πληροφοριών.

Οι κόμβοι μπορεί να είναι τερματικοί, δηλαδή κόμβοι που παράγουν ή καταναλώνουν (είναι οι τελικοί αποδέκτες) την πληροφορία, όπως είναι για παράδειγμα οι τηλεφωνικές συσκευές, υπολογιστές, εκτυπωτές, εξυπηρετητές αρχείων.

Οι κόμβοι μπορεί να είναι επικοινωνιακοί ή τηλεπικοινωνιακοί, δηλαδή κόμβοι που μεταφέρουν την πληροφορία αλλά δεν την παράγουν ούτε την καταναλώνουν, όπως είναι τα τηλεφωνικά κέντρα, πύλες, δρομολογητές (router), επαναλήπτες.

Λόγω έλλειψης βιβλίου

Επειδή στο Ελλάντα δεν είναι τίποτα δεδομένο αλλά ούτε και παράξενο, θεωρείται λίγο πολύ φυσιολογικό να διανύουμε το Δεκέμβριο και να μην έχουμε ακόμα βιβλίο για το μάθημά μας.
Για το λόγο αυτό, αποφάσισα να γράψω μερικούς ορισμούς στο συγκεκριμένο ιστολόγιο, προκειμένου να υπάρχουν κάπου όπου μπορούν να συμπληρώνονται συνεχώς και να μπορείτε εσείς ως μαθητές να τα βρίσκετε στο μέλλον για να κάνετε επανάληψη.

Το βιβλίο υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, για όποιον επιθυμεί να το "κατεβάσει":
Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών

You have my sympathy!

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

Ενσύρματα μέσα μετάδοσης

Τα ενσύρματα μέσα μετάδοσης χρησιμοποιούνται προκειμένου να συνδέσουν υπολογιστές σε μικρές και μεγάλες αποστάσεις.

Να αναζητήσετε στο διαδίκτυο και να βρείτε τί είδους ενσύρματα μέσα μετάδοσης υπάρχουν και τι δυνατότητες έχουν όσον αφορά τις αποστάσεις που μπορούν να καλύψουν αλλά και τις ταχύτητες που μπορούν να επιτύχουν.

Σε ομάδες των 2 ατόμων να δημιουργήσετε ένα αρχείο Word όπου θα αναφέρετε τις κατηγορίες των ενσύρματων μέσων μετάδοσης με τα παραπάνω χαρακτηριστικά και να το στείλετε ως συνημμένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση του καθηγητή σας.





Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2007

Τα χαρακτηριστικά του κύματος

Να ψάξεις στο διαδίκτυο για ιστοσελίδες που περιγράφουν τα χαρακτηριστικά του κύματος/σήματος.
Σε μία μηχανή αναζήτησης όπως το google να δώσεις λέξεις κλειδιά όπως:
κύμα (wave στα αγγλικά), συχνότητα (frequency), πλάτος, μήκος.

Έχε υπόψη σου ότι στα αγγλικά υπάρχουν πολύ περισσότερες ιστοσελίδες.

Μπορείς να δώσεις και τη λέξη flash προκειμένου να εντοπίσεις παραδείγματα με κινούμενη εικόνα (animation).

Την απάντησή σου θα τη στείλεις με μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον καθηγητή σου.

Γκουντ λακ.