Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2007

Εργασία για τα ενσύρματα μέσα μετάδοσης

Τα ενσύρματα μέσα μετάδοσης είναι τα:
  • Χάλκινα καλώδια ή συνεστραμμένα ζεύγη (twisted pair)
  • Ομοαξονικά (όλα ο) καλώδια (coaxial cable)
  • Οπτικές ίνες (fiber optic)
Σε ομάδες των 2 ατόμων (ζευγάρια τέλος πάντων) να γράψετε μία σύντομη εργασία όπου θα περιγράφετε για κάθε ένα από τα παραπάνω μέσα μετάδοσης.
  • από τι αποτελείται
  • πως μεταδίδεται η πληροφορία μέσα από αυτό
  • τι ρυθμούς μετάδοσης μπορεί να επιτύχει
  • πόσο ασφαλή είναι τα δεδομένα που μεταφέρει
  • τι ανοχή έχει στο θόρυβο
  • τι αποστάσεις μπορεί να καλύψει
Την απάντησή σας να την γράψετε ως σχόλιο στη συγκεκριμένη ανάρτηση. Μην ξεχάσετε να γράψετε και τα ονοματεπώνυμά σας. Φροντίστε να δώσετε ολοκληρωμένες απαντήσεις για να πάρετε κανέναν βαθμό για το τετράμηνο γιατί στο διαγώνισμα τα κάνατε να μην πω.

Γκουντ λακ.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα χαλκινα καλοδια αποτελουνται από δυο ζευγη τα αθορακιστα και τα θωρακισμενα τα αθορακιστα δεν εχουν καπια ειδιετερη προστασια απεναντι σε θοριβους και παρεμβολές ενο τα θορακισμενα εχουν τα χαλκινα καλοδια εχουν γριγορη μεταδοση σε κοντινες αποστασης εχουν γριγορο ρυθμο μεταδοσης από 100mbps εως 1gbps δηλαδι 10 εως 100 φορες περισοτερο από τα ομοαξονικα

Ανώνυμος είπε...

Άσκηση 1) Χάλκινα καλώδια ή συνεστραμμένα ζεύγη (twisted pair)

1. Αποτελούνται από σύρματα χαλκού, τα οποία περιβάλλονται από μονωτικό υλικό.
2. δημιουργούν κύκλωμα το οποίο μπορεί να μεταφέρει δεδομένα.
3. Σε μικρές σχετικά αποστάσεις έχουν μεγάλους ρυθμούς μετάδοσης (από 100Mps έως 1Gbps).
Ρυθμοί δηλαδή 10 έως 100 φορές μεγαλύτεροι από τους ρυθμούς των ομοαξονικών καλωδίων
4. Δεν είναι τόσο Ασφαλής επειδή ένα καλώδιο δεν έχει τόσο προστασία από ότι έχει το modem κτλ.
5. Δεν έχει τόσο θόρυβο επειδή είναι σε μικρή μορφή το καλώδιο.
6. Μπορι να φτάσει απόσταση από 100mps έως 1Gbps


Άσκηση 2) Ομοαξονικά (όλα ο) καλώδια (coaxial cable)

Έχουν μεγαλύτερο εύρος ζώνης από τα UTP. Παρέχουν καλύτερη θωράκιση από τα STP, με αποτέλεσμα να έχουν δυνατότητα κάλυψης μεγαλύτερων αποστάσεων χωρίς θόρυβο. Για ομοαξονικά καλώδια του ενός χιλιομέτρου είναι εφικτός ένας ρυθμός μετάδοσης της τάξης των 10Mbps. Από πλευράς εγκαταστάσεως είναι δύσχρηστα λόγω της μηχανικής ακαμψίας τους και της δύσκολης συνδετικής τους ικανότητας.



Άσκηση 3) Οπτικές ίνες (fiber optic)

1. Παρέχουν πολύ μεγάλο εύρος ζώνης με χιλιάδες κανάλια σε μια ίνα.
2. Έχουν υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης (έως 5 Gbps).
3. Δεν επηρεάζονται από τον ηλεκτρονικό θόρυβο.
4. Παρέχουν υψηλή ασφάλεια καθώς είναι πολύ δύσκολο να υποκλέψει κάποιος δεδομένα.
5. Προξενούν μικρότερη εξασθένηση στα σήματα (μικρή απώλεια ισχύος) από τα χάλκινα καλώδια και έτσι καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις χωρίς αναμεταδότες.
6. Η συγκόλληση και η διακλάδωση των οπτικών ινών είναι τεχνικά δύσκολη εργασία, ενώ ο εξοπλισμός διασύνδεσης που απαιτείται είναι ευπαθής και ακριβός.

Ανώνυμος είπε...

Ντράχας Γιώργος

Συνεστραμμένα ζεύγη χάλκινων καλωδίων (Twisted Pair)

Αποτελούνται από σύρματα χαλκού, τα οποία περιβάλλονται από μονωτικό υλικό. Αν δύο σύρματα συστραφούν το ένα γύρω από το άλλο, ώστε να πάρουν ελικοειδές σχήμα, δημιουργούν κύκλωμα το οποίο μπορεί να μεταφέρει δεδομένα. Ένα καλώδιο αποτελείται από ένα ή περισσότερα τέτοια ζεύγη, τα οποία περιβάλλονται από μονωτικό υλικό

Σε μικρές σχετικά αποστάσεις έχουν μεγάλους ρυθμούς μετάδοσης (από 100Mps έως 1Gbps). Ρυθμοί δηλαδή 10 έως 100 φορές μεγαλύτεροι από τους ρυθμούς των ομοαξονικών καλωδίων.
Τα αναλογικά σήματα (τηλεφωνία) μέσω συνεστραμμένων καλωδίων μπορούν να διανύσουν αποστάσεις μερικών χιλιομέτρων. Τα ψηφιακά σήματα μετά τα 90m (λόγω μεγαλύτερου εύρους ζώνης) παρουσιάζουν μεγάλη εξασθένηση και χρειάζονται αναμεταδότη.

Ομοαξονικά καλώδια (Coaxial Cables)
Εχουν μεγαλύτερο εύρος ζώνης από τα UTP.
Παρέχουν καλύτερη θωράκιση από τα STP, με αποτέλεσμα να έχουν δυνατότητα κάλυψης μεγαλύτερων αποστάσεων χωρίς θόρυβο. Για ομοαξονικά καλώδια του ενός χιλιομέτρου είναι εφικτός ένας ρυθμός μετάδοσης της τάξης των 10Mbps.
Από πλευράς εγκαταστάσεως είναι δύσχρηστα λόγω της μηχανικής ακαμψίας τους και της δύσκολης συνδετικής τους ικανότητας.

Οπτικές ίνες (fibers)

Παρέχουν πολύ μεγάλο εύρος ζώνης με χιλιάδες κανάλια σε μια ίνα.
Εχουν υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης (έως 5 Gbps).
Δεν επηρεάζονται από τον ηλεκτρονικό θόρυβο.
Παρέχουν υψηλή ασφάλεια καθώς είναι πολύ δύσκολο να υποκλέψει κάποιος δεδομένα.
Προξενούν μικρότερη εξασθένηση στα σήματα (μικρή απώλεια ισχύος) από τα χάλκινα καλώδια και έτσι καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις χωρίς αναμεταδότες.
Η συγκόλληση και η διακλάδωση των οπτικών ινών είναι τεχνικά δύσκολη εργασία, ενώ ο εξοπλισμός διασύνδεσης που απαιτείται είναι ευπαθής και ακριβός.

Ανώνυμος είπε...

Τα χαλκινα καλοδια αποτελουνται από δυο ζευγη τα αθορακιστα και τα θωρακισμενα τα αθορακιστα δεν εχουν καπια ειδιετερη προστασια απεναντι σε θοριβους και παρεμβολές ενο τα θορακισμενα εχουν τα χαλκινα καλοδια εχουν γριγορη μεταδοση σε κοντινες αποστασης εχουν γριγορο ρυθμο μεταδοσης από 100mbps εως 1gbps δηλαδι 10 εως 100 φορες περισοτερο από τα ομοαξονικα

Ανώνυμος είπε...

Τα ομοαξονικα εχουν μεγαλιτερο ευρο ζωνις από τα UTP και παρεχουν καλιτερυ προστασια από τα STP με αποτελεσμα να καλιπτουν μεγαλιτερες αποστασις χωρις θοριβο για τα ομοαξονικα ενός χιλιομετρου υπαρχυ ρυθμος μεταδοσης της ταξη των 10Μbps και τελος από πλευρα εγγαταστασεος είναι δυχριστα λογο μηχανικης ακαμψιας.

Ανώνυμος είπε...

Τα χάλκινα καλώδια ή συνεστραμμένα ζεύγη (twisted pair) αποτελούνται από σύρματα χαλκού τα οποία περιβάλλονται από μονωτικό υλικό .Η πληροφορία μέσα σ αυτά μεταδίδετε όταν 2 σύρματα συστραφούν το ένα γύρο από το άλλο, ώστε να πάρουν ελικοειδές σχήμα

Ανώνυμος είπε...

·οι οπτικες ηνεςΠαρέχουν πολύ μεγάλο εύρος ζώνης με χιλιάδες κανάλια σε μια ίνα.
· Εχουν υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης (έως 5 Gbps).
· Δεν επηρεάζονται από τον ηλεκτρονικό θόρυβο.
· Παρέχουν υψηλή ασφάλεια καθώς είναι πολύ δύσκολο να υποκλέψει κάποιος δεδομένα.
· Προξενούν μικρότερη εξασθένηση στα σήματα (μικρή απώλεια ισχύος) από τα χάλκινα καλώδια και έτσι καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις χωρίς αναμεταδότες.
· Η συγκόλληση και η διακλάδωση των οπτικών ινών είναι τεχνικά δύσκολη εργασία, ενώ ο εξοπλισμός διασύνδεσης που απαιτείται είναι ευπαθής και ακριβός.

Ανώνυμος είπε...

Χάλκινα Καλώδια
Αποτελούνται από σύρματα χαλκού τα οποία περιβάλλονται από μονωτικό υλικό. Αν δύο σύρματα συστραφούν το ένα γύρω από το άλλο, ώστε να πάρουν ελικοειδές σχήμα, δημιουργούν κύκλωμα το οποίο μπορεί να μεταφέρει δεδομένα. Ένα καλώδιο αποτελείται από ένα ή περισσότερα τέτοια ζεύγη, τα οποία περιβάλλονται από μονωτικό υλικό, και υπάρχει σε δύο μορφές : το αθωράκιστο καλώδιο συνεστραμμένου ζεύγους ( UTP : Unshielded Twisted Pair), συνηθισμένο στα τηλεφωνικά δίκτυα, και το θωρακισμένο καλώδιο συνεστραμμένου ζεύγους ( STP: Shielded Twisted Pair), που παρέχει από θόρυβο ή παρεμβολές.

Τι ρυθμούς μετάδοσης μπορεί να επιτύχει
Σε μικρές σχετικά αποστάσεις έχουν μεγάλους ρυθμούς μετάδοσης (από 100Mps έως 1Gbps). Ρυθμοί δηλαδή 10 έως 100 φορές μεγαλύτερη από τους ρυθμούς των ομοαξονικών καλωδίων.

Τι αποστάσεις μπορεί να καλύψει
Τα αναλογικά σήματα (τηλεφωνία) μέσω συνεστραμμένων καλωδίων μπορούν να διανύσουν…

Βαρδαξο κ Καλαϊ.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΛΒΙΑ ΚΑΙ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 ..Συνεστραμμένα ζεύγη χάλκινων καλωδίων (Twisted Pair) Αποτελούνται από σύρματα χαλκού, τα οποία περιβάλλονται από μονωτικό υλικό. Αν δύο σύρματα συστραφούν το ένα γύρω από το άλλο, ώστε να πάρουν ελικοειδές σχήμα, δημιουργούν κύκλωμα το οποίο μπορεί να μεταφέρει δεδομένα. Ένα καλώδιο αποτελείται από ένα ή περισσότερα τέτοια ζεύγη, τα οποία περιβάλλονται από μονωτικό υλικό, και υπάρχει σε δύο μορφές: το αθωράκιστο καλώδιο συνεστραμμένου ζεύγους (UTΡ: Unshielded Twisted Pair), συνηθισμένο στα τηλεφωνικά δίκτυα, και το θωρακισμένο καλώδιο συνεστραμμένου ζεύγους (SΤΡ: Shielded Twisted Pair), που παρέχει προστασία από θόρυβο ή παρεμβολές.Σε μικρές σχετικά αποστάσεις έχουν μεγάλους ρυθμούς μετάδοσης (από 100Mps έως 1Gbps). Ρυθμοί δηλαδή 10 έως 100 φορές μεγαλύτεροι από τους ρυθμούς των ομοαξονικών καλωδίων.
ΑΣΚΗΣΗ 2...Ομοαξονικά καλώδια (Coaxial Cables)

Ανώνυμος είπε...

LABRINI SILVIA.....ΑΣΚΗΣΗ 1…Τα χάλκινα συνεστραμμένα ζεύγη καλωδίων είναι το παλαιότερο σύστημα επίτευξης επικοινωνιακών ζεύξεων αλλά και το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο λόγω χαμηλού κόστους. Είναι κατάλληλα για διέλευση και ψηφιακών και αναλογικών σημάτων και χρησιμοποιούνται ευρέως στο τηλεφωνικό δίκτυο.

ΑΣΚΗΣΗ 2… Παρέχουν καλύτερη θωράκιση από τα STP, με αποτέλεσμα να έχουν δυνατότητα κάλυψης μεγαλύτερων αποστάσεων χωρίς θόρυβο. Για ομοαξονικά καλώδια του ενός χιλιομέτρου είναι εφικτός ένας ρυθμός μετάδοσης της τάξης των 10Mbps.
ΑΣΚΗΣΗ 3… Παρέχουν πολύ μεγάλο εύρος ζώνης με χιλιάδες κανάλια σε μια ίνα.
ΑΣΚΗΣΗ 4… Ένα καλώδιο αποτελείται από ένα ή περισσότερα τέτοια ζεύγη, τα οποία περιβάλλονται από μονωτικό υλικό, και υπάρχει σε δύο μορφές: το αθωράκιστο καλώδιο συνεστραμμένου ζεύγους (UTΡ: Unshielded Twisted Pair), συνηθισμένο στα τηλεφωνικά δίκτυα, και το θωρακισμένο καλώδιο συνεστραμμένου ζεύγους (SΤΡ: Shielded Twisted Pair), που παρέχει προστασία από θόρυβο ή παρεμβολές.

ΑΣΚΗΣΗ 5… Το σφιχτό πλέξιμο επιτρέπει γρηγορότερους ρυθμούς μετάδοσης και μείωση των παρεμβολών και των ηλεκτρικών αλληλεπιδράσεων ανάμεσα σε κοντινά όμοια ζεύγη.

ΑΣΚΗΣΗ 6… Σε μικρές σχετικά αποστάσεις έχουν μεγάλους ρυθμούς μετάδοσης (από 100Mps έως 1Gbps). Ρυθμοί δηλαδή 10 έως 100 φορές μεγαλύτεροι από τους ρυθμούς των ομοαξονικών καλωδίων.
ΑΣΚΗΣΗ 7…. Με αυτές η μεταφορά πληροφοριών γίνεται με παλμούς φωτός και όχι με ηλεκτρικά σήματα. Υπάρχουν οπτικο-ηλεκτρονικοί συζεύκτες που μετατρέπουν τα ηλεκτρικά σήματα σε οπτικά στους πομπούς και το αντίθετο στους δέκτες.